KENDİ DEĞİŞİM RÜZGARINI YARATMAK
- Nevcivan Gökakın
- 4 May 2015
- 3 dakikada okunur

Hayallerimizi gerçeğe çevirmek için hayata geçirilmesi önemli bir olgudan; olumlu değişim ve beraberinde gelişimden bahsedeceğiz. Öncelikle olumlu değişim neden gerekli ? Artık bize hizmet etmeyen kalıplarımızı geride bırakmak için...Yolumuza kendi koyduğumuz engelleri kaldırmak için…Gelişime açık olabilmek için. Ancak çoğu zaman değişime bir direnç sözkonusu. Acaba değişimin güç olması mı insanları değişmekten alıkoyuyor? Leo Tolstoy’un da dediği gibi ‘herkes dünyayı değiştirmeyi düşünüyor ama kimse kendisini değiştirmeyi düşünmüyor’ Evet, bence dünyadaki en zor işlerden biri bu; kendine rağmen gelişmek, kendine rağmen değişmek. Çünkü her insan benliğiyle yüzleşmeyi göze alabildiği oranda değişebilir. Değişmeyi istediği oranda değişebilir. Değişim sürecini başlatabilmek için insanın davranış alanını daraltan kendi katı savunma sistemlerini görebilmesi gerekir. Bununla birlikte, isteyen herkes değişmeyi başarabilir. Konuyla ilgili yarar sağlayacak birkaç yaklaşımı aşağıda ifade etmeye çalıştım:
-Her gün kısa veya uzun ama bir ara verin ve kendinize sorun: İstediğim noktada mıyım? Cevabınız hayırsa , o noktaya ulaşabilmek için neleri değiştirmeniz gerektiğine bakın, kendinizde neleri dönüştürebilirsiniz? Belki de bakış açınızı değiştirmeniz bile yeterli olacaktır.
-Bir Kızılderili atasözü vardır: ‘Dur dinle,hep konuşursan hiçbir şey duyamazsın’ der.Güvendiğiniz insanlardan geri bildirim almaya çalışın. Bu çok önemli bir konudur. Geri bildirimler çevrenizin gördüğü ancak sizin için kör nokta dediğimiz taraflarınızı aydınlatacaktır. Tabi güvenebileceğiniz insanları bulmak veya kaybetmemek için de değişmeniz gerekebilir.

-Değişimi tetiklemenin en iyi yollarından biri beynimizi kullanma şeklimizi gözlemlemektir. Bazı insanlar sürekli analiz ve mantıksal çıkarımlar yapar (sol beynini daha çok kullanır). Diğer yandan karar verirken duygularını, sezgilerini öncelikle kullananlar vardır (sağ beynini daha çok kullanır). Siz bunun neresindesiniz? Eğer çok analizciyseniz biraz sezgiye ve hislere, çok duygusalsanız biraz analize ihtiyacınız olabilir. Dengede olmak için az kullandığınız tarafınızı geliştirmekle işe başlayabilirsiniz. Bunun yolu da yaptığınız şeylerin dışında farklı bir şeyler yapmaktan geçer. İşe günlük yaşamınızda yapacağınız ufak değişikliklerle başlayın. Yediğiniz yemekten tutun da, gittiğiniz yol, iletişim kurduğunuz insanlara kadar, ufacık da olsa bir şeyleri farklı yapın.
-Kendinizi deyim yerindeyse hatalarınızla sevaplarınızla sevip kabul ederseniz , önce içinizdeki kavgayı bitireceksiniz. Sonra da kendinizi çevrenize olduğunuz gibi açacaksınız . Kabul edilme ve beğenilme kaygısı taşımadan 'kendin ' olma hali daha bağımsız ve peşi sıra daha üretken olmanızı sağlayacaktır.
-Değişime açık olmak öğrenmeye açık olmakla paraleldir. Kendinizi yeni bilgilere, yeni insanlara ve yeni çevreye açın. Hayatınızdaki herkes ve her olay size yeni bir şey gösterebilir, öğretebilir. Buna karşı durmak veya kapalı olmak , ‘ben oldum’ demek her şeyden önce insanın yaradılışına aykırıdır. Çünkü insan, yaşamının ilk gününden itibaren son gününe kadar gelişebilen bir varlıktır.
-Sizi ‘kapayan’ , güvende ve ulaşılmaz olmanızı sağlayan içinizde her ne varsa, onu fark edin. Sizi tehlikelerden korumaya çalışan tarafınız aynı zamanda sizi engelliyor da olabilir. Yapmanız veya yapmamanız gerektiğini fısıldayan tarafınızın sizin için ne zaman engel teşkil ettiğini ve sizi ne zaman tehlikelerden koruduğunu ayırt etmek önemlidir.

-Olumlu değişim ve gelişime günlük akışın içerisinde dikkat etmek ve üzerinde efor harcamak her zaman kolay olmayabilir. Öyleyse ,kendinize profesyonel bir koç tutun. Profesyonel koçluk bizim toplumumuzda halen yeni tanışılan bir meslek olmasına karşın dünya genelinde bilinen ve tercih edilen bir uzmanlık alanıdır. Koçları danışanlarının gelişimi için profesyonel destek kuvvetleri gibi algılayabilirsiniz. Bilmeyenler için basit ve popüler bir örnek vermek gerekirse; Çoğu insan sağlıklı olmak için yürümek, koşmak, yüzmek vb. ve gerekirse yemek öğünlerini kısmak gerektiğini bilir. Tüm bunları zaman zaman kendi uygulayabilse bile yine çoğu insan diyet ve spor uzmanlarıyla ilerlemeyi daha sonuç odaklı ve sürdürülebilir bulur. Benzer mantık , profesyonel koçlar için de geçerlidir. Sadece ne yapılacağını değil, nasıl ve ne zaman yapılacağını da bir uzman desteğiyle daha sistematik ve yaratıcı bir şekilde çözebilirsiniz.
Değişim ve gelişim için başladığımız bu yolculukta bir sonraki adımınıza vesile olmak dileği ile…
Nevcivan Gökakın
Yönetici Ve Takım Koçu